Zašto je za mene moda bajka?

Why is fashion for me like a fairy tale? This post in Englishblog 5

Mnogi modu stavljaju na poslednje lestvice kulturnog i društvenog života. Za mene je moda poput bajke, sna u kome možemo da budemo ono što zapravo želimo. Neki bi rekli da to nije bitno, ima važnijih stvari, moda je skupa zabava za umišljenu „buržoaziju“. Moji argumenti da  moda ipak čini život lepšim:

blog 6

  1. Kroz istoriju moda je uvek bila ogledalo u kom se reflektovala slika društva. Nije čudno što je nakon Drugog svetskog rata počeo nagli i brzi razvoj mode kao kulture odevanja, s obzirom na to da su ljudi nakon rušenja i ružnog imali potrebu za građenjem i lepim.
  1. Često moda uz malo čarolije omogućava da se realizuju različite humanitarne akcije, revije i donacije.

blog 12

  1. Ukoliko ne posmatramo socijane, već individualne i psihološke aspekte, moda može ulepšati bitan trenutak ili običan i tmuran dan. Nekad kad imam napornu nedelju, kada mislim da će svi snovi da se sruše, kad sam i psihički i fizički umorna,dovoljno je da poverujem u bajku i krenem sa spremanjem za događaj. To je onaj trenutak kad se pepeljuga pretvara u princezu, kada se žena sređuje i blista, bez obzira na to šta se tog istog dana dešavalo.

blog 11

  1. „Ne postoji ništa na kugli zemaljskoj što čovek toliko ceni kao lepotu, do koje mu je toliko stalo, a da uopšte ne može dati razlog za tu svoju žudnju” dr Mirko Zurovac. Lepo je jedna od tri najviše filozofske vrednosti. Možda će neko reći da je lepota imperativ savremenog doba. Ne mora se ništa osim umreti. Ne moram biti kao lice s naslovnice, niti imati noge od dva metra i izražene kosti. Moja majka kaže život ti je onakav kako želiš da ga živiš. Za mene je lepota vrednost. Na njoj treba raditi, a moda samo može da nam da smernice na tom putu do dvorca i bajke koju priželjkujemo.

blog 10

Fotografije su zabeležene na prelepom dvorcu “Fantast” u okolini Bečeja. Kaputi u kojima sam se fotografisala su deo kolekcije Jesen/Zima’15/16  “Carske Insignije”  kreatorke Danijele Božić. Dizajnerka je bila inspirisana ornamentima, vezom, carskim insignijama srpskog srednjovekovnog kostima. To su bili delovi odeće ili predmeti kojima se davao poseban značaj, jer se smatralo da su božanskog porekla kao što su kruna, plašt, pojas… Kaputi  su izrađeni od finog punijeg pliša sa delovima koji su vezeni i ukrašeni svarovskim kristalima, inspirisana upravo carskim insignijama.

blog 1

blog 3

blog 4

blog 7

blog 9

Advertisements

2 thoughts on “Zašto je za mene moda bajka?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s